Gemaakt voor succes

Het eerste wat je moet weten over de gloednieuwe Propel is dat hij gebouwd is om koersen te winnen. Grote koersen. Er is een goede reden waarom deze aerodynamische machine in uitgerekend de Tour de France (2022) zijn publieke debuut maakte. Dit is de belangrijkste wedstrijd van het jaar. We wilden alles in het werk stellen om profs als Dylan Groenewegen en Michael Matthews van Team BikeExchange-Jayco daar een concurrentievoordeel te geven.

Na jaren van engineering en ontwikkeling, gevolgd door extra tests in kleinere wedstrijden eerder dit jaar, werd de nieuwe Propel Advanced SL dan eindelijk aan de wereld getoond. En hoe: Groenewegen boekte met de fiets in de derde etappe van de Tour meteen een van de grootste zeges uit zijn loopbaan. De Nederlander versloeg enkele van ‘s werelds beste sprinters. Niet veel later bewees Matthews dat de nieuwe Propel meer kan dan alleen sprinten. Hij greep de veertiende etappe na een fantastische solo over een slopend en heuvelachtig parcours.

Voor snelle mannen als Groenewegen en Matthews zit het verschil tussen winst en verlies hem in details op de hectische momenten in de slotkilometers. De renners moeten zich kunnen positioneren, achtervolgen en aanvallen. Soms rijden ze dicht op elkaar – schouder aan schouder – en vaak gaan ze hard door technische bochten. Dat alles om de concurrentie voor te blijven. Voor al deze elementen is de nieuwe Propel meer dan geschikt.

BELANGRIJKE PRESTATIEFACTOREN

Geïntegreerde aerodynamica

Het leidende ontwerpprincipe achter de nieuwe Propel is de AeroSystem Shaping Technology. Hierbij zijn alle buizen, verbindingen en componenten geanalyseerd. Niet alleen afzonderlijk, maar ook als geheel. Met deze integrale ontwerpbenadering garanderen we dat het totale plaatje op het vlak van aerodynamica klopt.

Het doel bij productontwikkeling en tests is om rijomstandigheden te simuleren zoals ze in de praktijk zijn. Het engineeringteam begint dit hele proces met simulatiesoftware voor luchtstromingen. Die noemen we computational fluid dynamics (CFD). Op basis van alle cijfertjes worden de fysieke vormen gecreëerd. Daarna wordt er getest in de windtunnel. De laatste stap bestaat uit het produceren van voorbeeldfietsen voor tests op de weg met onze profatleten.

Allesbepalende efficiëntie

De nieuwe Propel Advanced SL is gemaakt met Giants meest hoogwaardige ruwe carbonvezel en de modernste technieken. Dit hebben we gedaan om een grotere stijfheid-gewichtsverhouding te bereiken dan bij de vorige generatie. Voor prestatiegerichte renners is er niets belangrijker dan een optimale balans tussen vermogen en gewicht, dus wilden we de nieuwe Propel zowel stijver als lichter maken.

Tests tonen aan dat de nieuwe frameset niet alleen een van de lichtste in de categorie aeroracefietsen is, maar dat hij ook een aanzienlijke winst boekt qua stijfheid. Een lager gewicht en meer stijfheid zijn synoniem voor meer efficiëntie op de weg. Bij de totstandkoming van de exacte buisvormen en diameters en de layup met Advanced SL Composite (voor het frame en de vork), hebben de ingenieurs van Giant zich gericht op twee belangrijke aspecten: enerzijds op hoge framestijfheid met zo min mogelijk flex in het frame en de vork (onder belasting). En anderzijds op hoge pedaalstijfheid met minimale laterale flex ter hoogte van het bottom bracket.

FACILITÉ DE RÉGLAGE

Le cockpit a été entièrement redessiné avec une nouvelle configuration cintre/potence Contact SLR Aero en deux parties qui facilite le changement de composants et la mise au point d’un ajustement précis. Ce nouveau système OverDrive Aero permet de dissimuler les câbles et les durites à l’abri du vent, tout en évitant les complexités associées aux conceptions de cintre/potence entièrement intégrées que l’on retrouve sur la plupart des vélos de route aérodynamiques actuels.

Le nouveau guidon en carbone Contact SLR Aero présente un dessus aplati pour une efficacité aérodynamique et un meilleur confort des mains, ainsi qu’un drop plus important pour un contrôle accru lors des sprints, des virages et des descentes.

line break