Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie.  Registreer nu!

TEAM BIKEEXCHANGE-JAYCO RONDT WINNENDE TOUR DE FRANCE-INSPANNING AF!

maandag 25 juli 2022

Sponsoring

Team BikeExchange-Jayco eindigde de Tour de France van 2022 op een hoog niveau met de Nederlander Dylan Groenewegen die sprintte naar een sterke tweede plaats aan het einde van de laatste etappe in Parijs. Toen de drie weken durende grand tour was voltooid, vierde het team een succesvolle prestatie waarbij de renners twee etappeoverwinningen en vier tweede plaatsen in Frankrijk behaalden.

Groenewegen kwam dicht bij een sprookjesachtige finish in Parijs, maar hij werd aan de streep uitgeschakeld door de Belgische sprinter Jasper Philipsen.

"Het team was vandaag echt briljant", zei Groenewegen na het beëindigen van de laatste etappe. “Ik ging iets te vroeg [in de sprint], maar er was geen andere optie denk ik. Soms heb je geluk, vandaag zijn we tweede.”

Ondanks de teleurstelling van het niet behalen van de overwinning in Parijs, konden Groenewegen en het hele team terugkijken op tal van hoogtepunten tijdens de grootste rittenkoers van het jaar. "Ik tekende zeven maanden geleden bij het team en nu hebben we een van de beste lead-outs gedaan", zei Groenewegen. “Daar ben ik heel erg dankbaar voor, voor deze grote kans. We hebben twee etappezeges voor het team en we zijn erg trots. En dat gaan we nu vieren."

Streven naar etappezeges

Groenewegen en de Australiër Michael Matthews voldeden aan het doel van het team om etappes te rijden en de hele Tour voor overwinningen te gaan. Elk scoorde een overwinning en ontsnapte aan meerdere ongevallen, waardoor het team de hele Tour vooraan in de actie bleef.

Het was Groenewegen die de aftrap gaf toen hij de derde etappe in Sønderborg won in de openingsweek van de Tour in Denemarken. Op de nieuwe Propel Advanced SL-teamfiets met CADEX WheelSystem schoot de Nederlander langs de Belg Wout van Aert en zevenvoudig Tour de France-puntenklassementwinnaar Peter Sagan om zijn eerste Tour-etappezege sinds 2019 te behalen.

"Het is een grote comeback voor Dylan geweest", zei team BikeExchange-Jayco hoofd sportdirecteur Matt White na die doorbraak overwinning. "Het is nooit gemakkelijk om van team te wisselen en hij heeft dit jaar heel, heel hard gewerkt en we hebben een heel sterke, toegewijde groep om hem heen."

De volgende grote kans voor het team kwam in de zesde etappe, een zware race van 220 km van Binche naar Longwy. Matthews zette een sterke rit neer om als tweede te eindigen na tweevoudig verdedigend Tour-kampioen Tadej Pogacar, die de gele trui pakte door Matthews in een bergopwaartse sprint naar de finish te duwen. Twee dagen later kwam de Australiër opnieuw dicht bij de overwinning toen hij finishte op Wout van Aert in etappe 8.

"Ik heb mijn best gedaan", zei Matthews na zijn tweede bijna-ongeluk. “Het team heeft een geweldige race gereden om me te leiden naar waar ik moest zijn, en het is weer tweede. Hopelijk klop ik op de deur van die overwinning."

Twee dagen later scoorde het team opnieuw een pijnlijke tweede plaats toen de Australiër Nick Schultz, die zijn allereerste Tour de France reed, binnen enkele centimeters van een overwinning op Stage 10 kwam. De 27-jarige haalde de belangrijkste dag van de dag. ontsnapping met teamgenoot Jack Bauer en won bijna de etappe van 148 km.

Schultz maakte de juiste bewegingen in de aankomst bergop en ging foutloos bij het naderen van Mègeve. De etappe kwam neer op een dramatisch duel tussen de Australische en Deense renner Magnus Cort, waarbij Schultz uiteindelijk genoegen nam met de tweede plaats.

"Het was bijna perfect, maar we kennen Magnus Cort, hij heeft eerder etappes gewonnen in grote rondes en hij was gewoon de betere man", zei Schultz. “Ik ben heel blij met de tweede plaats, maar om eerlijk te zijn ben ik ook heel boos. Het is niet zoals elke dag dat je een etappe van de Tour de France kunt winnen. Ik blijf het proberen en zie wel waar we uitkomen."

Doorbraak voor Bling

Met al twee tweede plaatsen liet Matthews zien dat hij duidelijk de vorm had om iets speciaals te doen. Als voormalig winnaar van het puntenklassement van de Tour de France die uitblinkt in zware, klassieke races, had hij de 14e etappe van Sainte-Étienne naar Mende als zijn volgende kans gezien. De route van 192 km voerde renners door het Centraal Massief en besloeg 192 km, waaronder vijf gecategoriseerde beklimmingen en 11.000 voet verticale stijging bij verzengende hete temperaturen.

De Australiër ging vroeg aan het werk en sloot zich aan bij een grote kopgroep die al vroeg het front afsplitste. Toen, met nog 50 km te gaan, lanceerde Matthews een moedige solo-aanval. Hij werd uiteindelijk vergezeld door drie anderen toen ze de laatste klim naar het Mende Aerodrome naderden.

Matthews moest diep graven op de slotklim nadat de Italiaan Albert Bettiol aanviel. Op de nieuwe Giant Propel Advanced SL aero-racefiets met CADEX WheelSystem wist hij de Italiaan binnen te halen en in de laatste kilometer vooruit te schieten. Hij kwam solo over de finish, spreidde zijn armen wijd, keek naar de lucht en genoot van zijn vierde overwinning in de Tour en zijn eerste sinds 2017.

"Ik denk dat dit zo'n beetje het verhaal van mijn carrière is", zei Matthews, die ook de nieuwe Giant Surge Pro-schoenen en Rev Pro-helm droeg om de overwinning te behalen. “Ik heb zoveel achtbanen, ups en downs gehad. Hoe vaak ben ik neergeslagen om telkens weer op te staan."

Na de finish in Parijs zei teameigenaar Gerry Ryan dat dit de sterkste inspanning was die hij tot nu toe van het team heeft gezien. "Het was een fantastische Tour en ik heb nog nooit een team waar ik bij betrokken ben zo goed zien samenwerken", zei hij. “De hechte groep vanaf de eerste dag tot nu is best bijzonder. Twee ritzeges en vier seconden, we komen volgend jaar terug en zijn een stuk sterker. Er komen heel spannende tijden aan.”

Delen