Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie.  Registreer nu!

MATTHEWS WINT VOOR BIKEEXCHANGE-JAYCO IN DE TOUR DE FRANCE!

zondag 17 juli 2022

Sponsoring

Nu de Tour de France van 2022 zijn laatste week ingaat, kan Team BikeExchange-Jayco terugkijken op een grote tweede week waarin het team een moedige etappeoverwinning behaalde door Michael Matthews en een aantal andere belangrijke hoogtepunten tijdens de grootste etappekoers van het jaar.

Matthews aast al sinds het begin van de Tour van dit jaar op de etappe winst, reed agressief en scoorde twee pijnlijke tweede plaatsen in etappe 6 en 8. Met een geweldige vorm en een aanvallende stijl was het slechts een kwestie van tijd voordat de 31-jarige Australiër, voormalig winnaar van het puntenklassement van de Tour, doorbrak voor de overwinning.

Die doorbraak kwam op zaterdag in etappe 14, een zware race van 192 km door het Massif Central met vijf gecategoriseerde beklimmingen en 3350 hoogtemeters op een bloedhete dag. Matthews maakte deel uit van een grote kopgroep die vroeg van het front afsplitste. Hij lanceerde een solo-aanval met nog 50 km te gaan en werd uiteindelijk vergezeld door drie anderen toen ze de laatste klim naar het Mende Aerodrome naderden.

Matthews moest diep graven op de slotklim nadat de Italiaan Albert Bettiol aanviel, maar hij kon de Italiaan binnenhalen en in de laatste kilometer naar voren schieten. De Australiër kwam solo over de finish op de nieuwe Giant Propel Advanced SL aero-racefiets met CADEX WheelSystem , spreidde zijn armen wijd, keek naar de lucht en genoot van zijn eerste Tour-etappe in vijf jaar.

"Ik denk dat dit zo'n beetje het verhaal van mijn carrière is", zei Matthews, die de nieuwe Giant Surge Pro-schoenen en Rev Pro-helm droeg om de overwinning te behalen. “Ik heb zoveel achtbanen, ups en downs gehad. Hoe vaak ben ik neergeslagen, om steeds weer op te staan. Ik denk dat ik iedereen gewoon wilde laten zien dat ik niet alleen een sprinter ben, ik kan ook rijden zoals ik vandaag heb gereden en ik dacht net aan mijn dochter op die laatste klim, helemaal tot aan de finish, en mijn vrouw. Hoeveel opoffering ze voor mij maken om mijn dromen waar te maken, hopelijk heb ik ze vandaag laten zien waarom we zoveel opofferen.”

De overwinning van Matthews was de tweede tot dusver van het team in de Tour van dit jaar, na een etappezege in de sprint van Dylan Groenewegen . Het team kwam in de Tour met als doel etappewinsten en de renners hebben hard gevochten om bij elke gelegenheid deel uit te maken van de actie.

Naast de twee bijna-ongelukken van Matthews, kwam de enige eerstejaars Tour-rijder van het team, de Australiër Nick Schultz, ook binnen enkele centimeters van een overwinning op Stage 10. De 27-jarige haalde de belangrijkste ontsnapping van de dag met teamgenoot Jack Bauer en won bijna de etappe van 148 km.

Schultz maakte de juiste bewegingen in de aankomst bergop en ging foutloos bij het naderen van Mègeve. De etappe kwam neer op een dramatisch duel tussen de Australische en Deense renner Magnus Cort, waarbij Schultz uiteindelijk genoegen nam met de tweede plaats.

"Het was bijna perfect, maar we kennen Magnus Cort, hij heeft eerder etappes in grote rondes gewonnen en hij was gewoon de betere man", zei Schultz, die ook op de nieuwe Propel Advanced SL-teamfiets reed. “Ik ben heel blij met de tweede plaats, maar om eerlijk te zijn ben ik ook heel boos. Het is niet zoals elke dag dat je een etappe van de Tour de France kunt winnen. Ik zal het blijven proberen en zien waar we uitkomen."

Dat is de strijdkreet voor Team BikeExchange-Jayco tijdens de Tour van dit jaar, en er is nog genoeg actie te komen als de race de Pyreneeën in gaat en richting de finish in Parijs op 24 juli.

Delen