Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie.  Registreer nu!

Matthews scoort podiumplaats in Milaan-San Remo

maandag 18 maart 2024

Sponsoring

In het eerste monument van het wielerseizoen heeft Team Jayco AlUla's renner Michael Matthews een podiumplaats behaald. In Milaan-San Remo miste hij nipt de overwinning in een spannende sprintfinish.

Voor Matthews, die bezig is aan zijn 14e profseizoen, was het een opmerkelijke prestatie. Het was zijn derde podiumplaats in deze klassieker, negen jaar nadat de Australiër zijn eerste podium hier veroverde met een derde plaats in 2015.

"Uiteraard ben ik blij met het podium, maar zo dichtbij zijn en dan net niet winnen, het is bitterzoet," zei Matthews achteraf. "Ik denk dat ik morgenochtend tevreden zal zijn met mijn prestatie, maar op dit moment, zo dichtbij een Monument zijn na zoveel podiumplaatsen, dat is moeilijk."

De langste klassieker van het jaar ontvouwde zich zoals gebruikelijk over het 288 km lange parcours van Pavia naar San Remo. Een vroege ontsnapping van 11 renners ging weg en had een voorsprong van iets meer dan twee minuten toen ze de beklimming van Capo Mele bereikten met nog 53 km te gaan. De achtervolging werd heviger, en tegen de tijd dat de belangrijkste groep met alle topfavorieten, inclusief Matthews, de beslissende beklimming van de Cipressa bereikte, was het gezelschap geslonken tot 40 renners.

Die groep passeerde al snel de overgebleven vluchters, en het tempo ging omhoog richting de laatste beklimming, de Poggio, 8 km voor de finish. Team Jayco-AlUla was goed gepositioneerd, met de Australische kampioen Luke Plapp en Davide De Pretto beide aanwezig om Matthews te helpen.

Ondanks dat hij een week eerder ziek was geweest, toonde Matthews zich sterk door stand te houden bij de grote aanvallen. Toen de leiders de laatste rechte lijn op Via Roma bereikten, gaf Matthews alles op zijn Propel Advanced SL met een CADEX 50 Ultra WheelSystem. Het kwam aan op een millimetersprint tussen Matthews, zesvoudig etappewinnaar van de Tour de France Jasper Philipsen, en tweevoudig winnaar van de Tour de France Tadej Pogačar. Philipsen pakte nipt de overwinning, met Matthews op de tweede plaats.

"Ik denk dat ik trots kan zijn op de manier waarop ik terugkwam van ziekte," zei Matthews, die de Giant Pursuit-helm en Surge Pro-schoenen droeg tijdens zijn rit naar het podium. "Parijs-Nice verliep natuurlijk niet zoals gepland, maar dit is mijn favoriete koers van het jaar. Het is altijd een koers waar ik graag presteer, en het bezorgt me altijd een glimlach op mijn gezicht als ik aan de start sta. Dus om hier in San Remo op het podium te staan, is speciaal."

Delen