Registreer nu jouw Giant fiets voor levenslange garantie.  Registreer nu!

Regelmatig krijgen we vragen over e-bikes, bijvoorbeeld het rijden met een e-bike, hoe de e-bike te onderhouden en welke e-bike het best is voor welk gebruik. op deze pagina hebben we de meest gestelde vragen en antwoorden gebundeld.

Hoe hard kan ik rijden met een e-bike?

Het is belangrijk om te realiseren dat e-bikes weliswaar een motor hebben, maar het zijn nog steeds fietsen en geen scooters of bromfietsen. De vraag over de snelheid hangt echter af van het type e-bike.

In Europa moet een e-bike een motor hebben met een maximaal vermogen van 250W en die ondersteunt tot een maximale snelheid van 25 km per uur.

Ook zijn er elektrische fietsen die ondersteunen tot snelheden boven 25 km per uur, tot maximaal 45 km per uur. Dit zijn zogenaamde speed-pedelecs, zoals de Giant Quick E+ FS 45. Voor deze snelle e-bikes gelden aanvullende eisen en andere verkeersregels (die per land kunnen verschillen) dan voor normale fietsen en e-bikes. In Nederland geldt voor deze speed-pedelecs onder meer een helmplicht en een verzekeringsplicht.

Kan ik met een e-bike sneller fietsen dan de maximale snelheid die de motor ondersteunt?

Ja dit kan zeker. Je kunt zo snel fietsen als je kunt trappen, maar de motor stopt met ondersteuning leveren wanneer je de maximale snelheidsbegrenzing bereikt. Bij hogere snelheden zal je dus zelf alle kracht moeten leveren.

Met een e-bike heb je dus de mogelijkheid om net zo hard te rijden als je zelf wilt, of dat nu sneller is dan tot waar de motor ondersteuning biedt, of langzamer dan de maximale ondersteuningssnelheid.

Kun je trainen met een E-bike?

Je kunt zelf bepalen of je wilt trainen met je e-bike. Er zijn verschillende opties om jezelf fysiek uit te dagen als je dat wilt. Je kunt je e-bike gebruiken zonder ondersteuning, of in een lage ondersteuningsmodus, zoals de Eco-modus. In die modus geeft de motor relatief weinig ondersteuning, waardoor je zelf meer inspanning moet leveren. Dit maakt de e-bike ook ideaal wanneer trainen (of gewoon fietsen) met een normale fiets te zwaar of te inspannend is voor je is. Door te experimenteren met het ondersteuningsniveau kun je zelf precies de hoeveelheid inspanning leveren die jij wilt.

Met een e-bike:

  • kun je meerdere ronden afleggen tijdens dezelfde rit.
  • kun je verder en langer fietsen.
  • word je aangemoedigd door de factor snelheid / plezier en kun je langer doorgaan.

Kan ik nog met een e-bike rijden als de accu leeg is?

Giant e-bikes worden ondersteund door onze SyncDrive-motortechnologie, die ondersteuning biedt op het meest uitdagende terrein. Door de bijzonder lage interne weerstand in onze motoren fietsen Giant e-bikes ook prettig zonder ondersteuning. Soms lijkt het of een e-bike zwaar fietst zonder ondersteuning, maar doorgaans komt dat doordat je gewend raakt aan de ondersteuning en vervolgens ineens weer alle kracht zelf moet leveren. Het hangt uiteraard wel af van het terrein.

Wat is het maximaal toelaatbaar totaalgewicht van een Giant e-bike?

Het maximaal toelaatbare totaalgewicht (fiets, fietser en bagage) voor Giant e-bikes is 156 kg.

Welke E-MTB is geschikt voor mij?

Bij het kiezen van de juiste e-mountainbike kun je kiezen voor een full-suspension of een hardtail.

De full-suspension e-mtb is voorzien van voor- en achtervering voor meer comfort en controle. De Hardtail E-MTB heeft alleen voorvering. De eerste vraag is doorgaans op wat voor soort terrein je gaat rijden. Afhankelijk van het terrein en je gewenste rijstijl kun je dan een keuze maken:

  • De Trance E+ full-suspension e-mtb biedt veel comfort en controle, wat goed is voor het rijden op hogere snelheid op technische paden en ruiger terrein, zodat je gemakkelijker en met meer controle kunt afdalen.
  • De Stance E+ Pro 29 en Stance E+ full-suspension e-mountainbikes zijn geschikt voor trail en xc-paden en zijn breed inzetbaar.
  • De Fathom E+ Pro 29 en Fathom E+ 29 zijn hardtail e-mountainbikes en zijn geschikt voor het rijden op gladder terrein zoals XC-paden en onverharde paden.
Delen